Jäsenkirje 2/2018

Puheenjohtajan terveiset

 

Soivat sekakuorolaiset!

 

Toivottavasti suurimmalla osalla teistä joulun odotus on alkanut ’kevyesti’! Sekakuoroliiton julkaisema Kevyttä joulua sekakuoroille joululaulukirja sisältää ohjelmiston, josta voi ammentaa lauluja monien vuosien tarpeeksi.

Joulukonsertit kiireen keskellä ovat parhainta rauhoittumista juhlan odotukseen, tai ovat jo osa juhlaa.

Sekakuoroliiton vuosi on tarjonnut jäsenistölle mahdollisuuden kouluttautua ja viettää yhteistä aikaa kuorolaisten kesken. Muslan ahkeroinnin tuloksena saamme iloita uudesta joululaulukirjasta. Monet jäsenkuoromme ovat viettäneet juhlavuosia upeiden konserttien ja merkkisateiden myötä!

Vuoden 2018 kohtaamisista kiitollisena!

Toivotan jokaiselle sekakuorolaiselle jouluisia tunnelmia ja onnea tulevaan vuoteen!

Sisko Nyrhilä

Sekakuoroliiton puheenjohtaja

Sekakuoropäivät Tallinnassa 2019

Ilmoittautuminen Sekakuoroliiton sekakuoropäiville Tallinnaan ja laivalla pidettävään liittokokoukseen on alkanut. Matka alkaa perjantaina 15.3 kokoontumisella Helsinkiin Katajanokan terminaaliin klo 19-19.30, pidämme Viking XPRS:ssä liittokokouksen, johon osallistuvat liittokokousedustajat ja muut viettävät aikaa haluamallaan tavalla. Tallinnassa harjoittelemme Kari Turusen ja Pärt Uusbergin johdolla kahta teosta, jotka esitämme illalla pidettävässä konsertissa. Osallistuvilla kuoroilla ja lauluryhmillä on myös mahdollisuus esittää omia teoksiaan, kunhan ne täyttävät Sekakuoropäivien teeman: 2000-luvulla sävellettyä pohjoismaista tai balttilaista musiikkia.  Sunnuntain koulutuksissa on tiedossa Voice pilatesta sekä harmonia ja vire -harjoituksia. Näistä koulutuksista voi saada hyviä vinkkejä oman kuoronsa toimintaan.

Helsinkiin saavumme sunnuntaina 17.3 klo 19:00.

 

Voit ilmoittautua matkalle yksittäisenä osallistujana tai ryhmänä. Ilmoittautuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa: nyt käynnissä on yhteyshenkilöilmoittautuminen eli olit tulossa yksin tai ryhmän kanssa, ilmoita itsesi ensin yhteyshenkilönä. Tällä tavoin arvioimme alustavan osallistujamäärän, jotta voimme varata mahdollisia lisäpaikkoja. Yhteyshenkilöilmoittautumisen jälkeen saat uuden ilmoittautumislinkin, jolla yhteyshenkilöltä ja kultakin ryhmän jäseneltä kysytään tarkemmat ilmoittautumistiedot matkustus- ja majoitusvaihtoehtoineen.

 

Tarkemmat aikataulut ja muut tiedot ovat nähtävissä Sekakuoroliiton Tapahtumia -sivuilta (http://skl.sulasol.fi/tapahtumia/) ja sähköisessä ilmoittautumiskaavakkeessa (https://www.lyyti.fi/reg/Sekakuoropaivat_Tallinnassa_yhteyshlo).

Tervetuloa mukaan!! Tehdään yhdessä hieno Sekakuoropäivätapaaminen.

 

Sekakuoroliitossa tapahtumassa

 

Nettisivujen uudistaminen

Sekakuoroliitossa on käynnissä uusien nettisivujen uudistaminen. Tarkoitus on saada käyttöön uudet nettisivut, jotka toimivat paremmin myös mobiililaitteissa. Uusien sivujen käyttöönotto tapahtunee tammi-helmikuun aikana.

 

Musiikkilautakunnan suunnitelmia

Musiikkilautakunta on alkanut työstää uutta karonkkalaulukirjaa, joka julkaistaan kesään 2019 mennessä.  Kirjaan valitaan karonkkatilaisuuksiin ja muihin vapaamuotoisiin juhliin sopivia lauluja, pois lukien kuitenkin juomalaulut, koska niitä löytyy Ota yks’ -kirjastamme.

 

Sekakuoroliiton toimiston aukiolopäivä: perjantai

Sekakuoroliiton toimiston aukiolopäivä muuttuu perjantaiksi. Toiminnanjohtaja työskentelee Sekakuoroliitolle vain yhden päivän viikossa, mikä osaltaan on haasteellista liiton toiminnalle, mutta toisaalta taasen auttaa pitämään Sekakuoroliiton jäsenmaksun edullisena. Sekakuoroliitto pyrkii tekemään uusia työjärjestelyjä, että saisimme tehostettua mm. tiedotusta. Onneksi Sekakuoroliiton jäsenistössä on mukana talkootoimintaa, mikä auttaa asioiden sujumista. 

 

Sulasolin toimiston avoimet ovet 12.12.2018

Sulasolin toimistolla (Klaneettitie 6-8, Kannelmäki, Helsinki) on avoimet ovet keskiviikkona 12.12.2018 klo 12-18. Sulasol myöntää 20% alennuksen kaikesta hyllyissä olevasta materiaalista. Sekakuoroliiton julkaisuja, kuten Ota yks’ -juomalaulukirjasta ja joululaulukokoelmasta Jo on joulu täällä sekä uutuuskirjastamme Kevyttä joulua sekakuoroille saa saman 20% alennuksen. Tule hakemaan omat kirjat koko kuorolle, niistä laulaa useana tulevana jouluna.

Muistettavaa

OK-Sivis tukien haku

Sulasol tiedotti seuraavaa:

Ok-Sivis on tiedottanut näin: "Vuonna 2019 toteutettavien opintojaksojen ja vertaisopintoryhmien suunnitelmia voi alkaa tehdä Sivisverkkoon 10.12.2018 alkaen”.

MUTTA: Sulasolin jäsenyhdistykset saavat omat tuntipäätöksensä tietoonsa sähköpostilla 10.-11.12.2018, minkä jälkeen tuntisuunnitelmia voi tehdä Sivisverkkoon 12.12.2018 alkaen. Tämä johtuu siitä, että Sulasolin käyttöön myönnettiin 6500 tuntia ja tuntihakemuksia oli yhteensä yli 9000 tuntia.

 

iFest- jäsenrekisterin päivitykset

Sulasol lähettää vuoden vaihteessa jäsenmaksulaskut iFest-rekisterissä olevien tietojen perusteella. Jälkikäteen laskuja ei muuteta. Mahdolliset muutokset jäsenlistoihin on tehtävä 20.12.2018 mennessä.

Tärkeää!! Muistakaa, että rekisterissä on kaksi välilehteä: jäsenet ja toimijat. Jos olet toimihenkilö, kuten kuoron puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja jne, niin täytä tietosi molemmille välilehdille!!

 

Kopioston ja Teoston säännöt

Muistathan noudattaa Kopioston ja Teoston sääntöjä eli tekijänoikeuslakia. Musiikintekijät, säveltäjät, sovittajat ja sanoittajat saavat elantonsa myös teostomaksujen kautta. Siksi on tärkeää ilmoittaa maksullisten ja myös maksuttomien konserttien ohjelmistot Teostoon. Jäsenkirjeen liitteenä on Teoston ohje ilmoitusasioista.

Muista myös, että nuottien kopioinnissa on myös rajoituksia. Kopioston kopiointiluvan hankkineet saavat kopioida tai skannata nuotteja, laulun sanoja ja nuottijulkaisuja enintään 10 sivua per julkaisu, kuitenkin enintään puolet julkaisusta organisaation (yhdistyksen) sisäiseen käyttöön. Kopioston ohjeessa asia ilmaistaan seuraavasti:

” Kopiointiluvalla saat kopioida myös nuotteja ja laulujen sanoituksia organisaation sisäistä käyttöä varten. Kopiota saat käyttää ainoastaan oman organisaatiosi järjestämässä maksuttomassa tilaisuudessa, jossa yleisönä on organisaation omaa henkilökuntaa. Kopioituja nuotteja ei saa käyttää muussa julkisessa esityksessä ja siihen valmistautumisessa” (https://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten-kayttajille/julkaisujen-ja-teosten-kopiointi/yritykset-ja-muut-organisaatiot/)

Hyvä vinkki ainakin nuottikirjojen hankkimisen suhteen on se, että kirjat kannattaa ostaa kaikille kuorolaisille, joko kuoron tai kuorolaisten kustannuksella ja käyttää kirjassa olevia lauluja useina vuosina. Yleensä laulukirjoista löytyy useita käyttökelpoisia lauluja. Tällä tavalla myös edesautat sitä, että kirjan kustantaja voi jatkossakin julkaista uusia laulukirjoja. Esimerkiksi kerrottakoon, että Sekakuoroliiton julkaiseman uuden joululaulukirjan ”Kevyttä joulua sekakuoroille” tekijänoikeuslisenssit pelkästään maksoivat noin 4500 euroa ja niiden lisäksi vielä sovitus-, graafinen suunnittelu- ja editointipalkkioita sekä painatuskulut.

Juhlavuosia ja ansiomerkkejä:

 

Tänä vuonna juhlittiin useiden kuorojen vuosijuhlia ja kuorot hakivat jäsenilleen paljon Sekakuoroliiton ansiomerkkejä ja laulajamerkkejä.

 

Pyöreitä ja puolipyöreitä vuosia täyttivät mm.

 

Kuoro

Vuosia

Kansallis-Kuoro (1908) Helsinki

 

110

Kilven Kuoro (1913) Helsinki

   

105

Lapuan Sekakuoro (1918)

   

100

Sekakuoro Kulkuset (1918) Turku

 

100

Joensuun Laulu (1958)

   

60

Pohjalaisten Osakuntien Laulajat (1963) Helsinki

55

Seitakuoro (1963) Rovaniemi

   

55

Jyväskylän Studiokuoro (1968)

   

50

Kirkkonummen Kamarikuoro (1973)

 

45

Cassiopeia (1978) Oulu

   

40

Järvenpään Kamarikuoro (1978)

 

40

Keuruun Serena (1993)

   

25

Lumen Valo (1993) Helsinki

   

25

Oulun Teekkarikuoro TeeKu (1993)

 

25

Kamarikuoro Murtosointu (2003) Espoo

 

15

Kamarikuoro Ahjo Ensemble (2013) Helsinki

5

Kamarikuoro Värinä (2013) Helsinki

 

5

 

Kuorot hakivat jäsenilleen laulajamerkkejä (10-50 v) ja Elämän laulu -merkkejä toista sataa kappaletta.

Kultainen ansiomerkki myönnettiin Jyväskylään kuoronjohtaja Rita Varoselle ja Maaria Mannerille sekä Lapuan Sekakuoron jäsenille Sisko Nyrhilälle, Sirpa Nukalalle ja Liisa Tiitulle. 

Menna Leino, Ari Törmä ja Terho Simola Turusta, Kati Hyvärinen ja Laura Osala Helsingistä, Eemil Tryyki, Ville Heikkilä ja Pasi Keski-Korsu Oulusta sekä Jussi Maunula, Pekka Latvanen, Raimo Mäkynen ja Sirkku Saarenpää Lapualta saivat hopeiset ansiomerkit.

 

Sulasolin liittohallituksessa vahva Sekakuoroliiton edustus

 

Sulasolin liittokokous pidettiin Porissa 24.-25.11 2018. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tomi-Pekka Niukkanen, joka on toiminut aikaisemmin Mieskuoroliiton hallituksen puheenjohtajana. Taiteelliseksi johtajaksi valittiin Anneli Julén. Hallituksen jäseniksi ja varajäseniksi valittiin seuraavat henkilöt:

 

  • Antti Ilmavirta, Lappeenranta – (Harri Heino, Vaasa)
  • Susanna Kantelinen, Helsinki – (Maaria Manner, Jyväskylä)
  • Antti Palsola, Oulu – (Harri Lindblom, Kaarina)
  • Elina Majokari, Helsinki – (Rainer Vainionkulma, Espoo)

 

Heistä Antti Palsola on myös Sekakuoroliiton hallituksen jäsen ja Harri Heino Sekakuoroliiton varapuheenjohtaja, sen lisäksi he toimivat Sulasolin piirihallitustensa jäseninä. Harri Lindblom ja Maaria Manner ovat Sulasolin piirihallitusten puheenjohtajia, mutta ovat myös Sekakuoroliiton jäseniä.

 

Onnea ja menestystä uudelle hallitukselle!

 

 

 

Sekakuoroliitto toivottaa kaikille laulajille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

 

 

Linkki Sekakuoroliiton postituslistalle liittymiseen: LIITYN