1/18

Hei kaikki sekakuorolaulun ystävät!

Lähetämme jäsenkirjeet ja tiedotteet aina kuoron toimihenkilöille, kuten puheenjohtajille, sihteereille ja taiteellisille johtajille, jotka jakavat ne edelleen kuorolaisilleen. Jos haluat Sekakuoroliiton jäsenkirjeet ja tiedotteet (muutama vuodessa) myös suoraan omaan sähköpostiisi, voit tilata ne liittymällä postituslistalle jäsenkirjeen lopussa olevan linkin kautta. Postituslistalle liittymis −linkki löytyy myös Sekakuoroliiton nettisivuilta, missä voit myös halutessasi poistaa itsesi jakelulistalta.

Puheenjohtajan tervehdys

Kevät keikkuen tulevi, huhtikuussa humahtaa jne. Kevään merkit ovat kaikille tuttuja ja niitä on mielenkiintoista seurata, muuttolintujen paluu, jäiden lähtö joesta ja ”paisunnat” (kevättulvat) kuuluvat asioihin, joita keväisin tarkkailemme. Sekakuoropäivät Lapualla ovat ohi ja uusia päiviä jo suunnitellaan. Sekakuoropäivät ovat alkutalven varma merkki. Sekakuoroliiton sääntöjen mukaan puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja valitaan kaksivuotiskausiksi seuraavin perustein: parittomina vuosina valitaan liiton puheenjohtaja ja parillisina vuosina valitaan liiton taiteellinen johtaja. Nyt on parillinen vuosi, joten liiton taiteelliseksi johtajaksi meidän kaikkien iloksi tuli valittua Hanna Remes.

Esitän lämpimät kiitokset kaikille Sekakuoroliiton jäsenille mukanaolosta Sekakuoroliiton toiminnassa. Kuljemme kohti vappulauluja ja mahdollista kesätaukoa. Kuten jäsenkirjeen lopussa on mainittu, moni kuoro juhlii tänäkin vuonna juhlavuosiaan. Toivotan menestystä juhlavalmisteluihin ja sitten kun aika koittaa, itse juhlakonserttiin.

Lapuan helmikuisen sekakuoropäivien antia

Tämän vuoden sekakuoropäivät ja liittokokous järjestettiin Lapuan vanhan patruunatehtaan tiloihin rakennetussa Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, missä vanha ja uusi arkkitehtuuri yhdistyvät upealla tavalla. Sekakuoropäiville osallistujia oli kuutisenkymmentä laulun harrastajaa.

Koulutusta ja konserttia

Sekakuoropäivien ensimmäisenä päivänä saimme oppia musiikkipedagogi Katja Tuularin johdolla, miten teksti saadaan soimaan Balance in Phonation® eli Ääntö-balanssi™ menetelmän avulla. Tutustuimme laulajan horisontaaliseen, vertikaaliseen ja diagonaaliseen ulottuvuuteen ja miten kehon, pään ja kurkun asennot sekä hengitystekniikka vaikuttavat äänen muodostukseen. Harjoitukset olivat itse asiassa aika rankkoja, mutta sitäkin antoisempia.

Kun puolet kurssilaisista tutustuivat Katjan oppeihin, niin toiset purkivat koodikieltä ymmärrettäväksi Hanna Remeksen johdolla. Hannan kurssi johdatti musiikinteoriaan ja -säveltapailuun, joista on kaikille kuoroharrastajille hyötyä. Vaikka ei suoraan nuoteista osaisi laulaa, teoria avaa uusia näkökulmia nuottikirjoitukseen ja sen tulkintaan, esimerkiksi nopeuden, äänen voimakkuuden ja laulutyylin osalta. Tämä kurssi antoi myös hyvät pohjatiedot laulajille, jotka halusivat suorittaa Sekakuoroliiton perusmerkin.

Sekakuoropäivien ensimmäinen päivä päättyi Lapuan tuomiokirkossa pidettyyn konserttiin, jossa esiintyivät 100-vuotista taivaltaan juhliva Lapuan sekakuoro ja seinäjokelainen naiskuoro Sorja. Konsertin viimeisenä numerona Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Eliina Somppi soitti uruilla Jean Sibeliuksen Finlandian, jonka hymniosan Suomen kuorojohtajayhdistyksen talvipäivien ja sekakuoropäivien osallistujista koottu suurkuoro lauloivat. Aivan konsertin lopuksi Kari Turunen julkisti Saara Aittakummun valinnan vuoden kuoronjohtajaksi.

Ilta päättyi yhteiseen karonkkaan, jossa pöytä notkui kulttuurikeskuksen yhteydessä toimivan ravintola Iso Prässin herkuista.

Liittokokous

Sunnuntain ohjelmaan kuului liittokokous. Liittokokoukseen osallistui kaikkiaan parikymmentä ihmistä, liiton kuoroista edustettuina oli 11 kuoroa. Kokouksessa Sekakuoroliiton hallituksen puheenjohtaja Sisko Nyrhilä esitteli vuoden 2017 toimintakertomuksen ja toiminnanjohtaja Seppo Mallenius positiivista tulosta näyttävän tuloslaskelman ja taseen. Kokouksessa käytiin läpi vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio ja päätettiin, että jäsenmaksut pidetään nykyisellä tasollaan. Kokouksessa päätettiin myös, että hallitukseen valitaan yksi jäsen vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Jäsen

   

Varajäsen

 

Kristian Heberg

Oulu

 

Arttu Vilmi

Oulu

Harri Heino

Vaasa

 

Tero Parkkinen

Seinäjoki

Pirjo Karjalainen

Jyväskylä

 

Samuli Ripatti

Espoo

Nina Kotila

Helsinki

 

Ulla Kemoff

Vantaa

Pekka Latvanen

Lapua

 

Silja Knuuttila

Lapua

Sirkka Mahkonen

Pori

 

Mikko Kuuri-Riutta

Pori

Antti Palsola

Oulu

 

Viivi Lindblom

Kaarina

Elina Pitkäkoski

Tampere

 

Tuomo Hassinen

Tampere

Sirkku Viitanen-Vanamo

Turku

 

Katariina Kärki-Susi

Turku

Liiton taiteelliseksi johtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin Hanna Remes.

Vuoden 2019 sekakuoropäivät Tallinnassa

Olemme aloittaneet jo vuoden 2019 sekakuoropäivien ja liittokokouksen suunnittelun. Sekakuoropäivien ajankohta tulee näillä näkymin olemaan 16.−17. maaliskuuta ja paikkana Tallinna. Sekakuoropäivillä järjestetään koulutusta ja yhteistyötä paikallisten kuoroharrastajien kanssa. Kerromme tarkemmin, kun suunnittelu etenee.

Sekakuoroliiton laulumerkkikoulutukset

Sekakuoropäivien yhteydessä pidettiin perusmerkkilaulukoulutus ja saimmekin muutaman uuden perusmerkkiläisen. Merkkilaulukoulutukset ovat saaneet osallistujilta paljon myönteistä palautetta, koulutus antaa varmuutta laulamiseen ja opettaa kuuntelemaan muita ryhmässä laulavia ja sitä kautta hahmottamaan esityksen kokonaisuutta. Lisäksi merkkilaulujen opettelu antaa mahdollisuuden luoda yhteistä ohjelmistoa eri kuorojen välillä, mitä voi hyödyntää eri tilaisuuksissa, vaikkapa karonkoissa.

Seuraava Sekakuoroliiton järjestämä merkkilaulukoulutus on Taito-B −kurssi. Koulutus järjestetään viikonloppuna 12.−13. toukokuuta 2018 Helsingissä, Kallion seurakuntakodissa (Siltasaarenkatu 28, 00530 Helsinki). Kouluttajana toimii Sekakuoroliiton taiteellinen johtaja Hanna Remes.

Kurssille osallistumisen edellytyksenä on Sekakuoroliiton jäsenyys, taitomerkki-A −osan Sekakuoroliittoon rekisteröity, hyväksytty suoritus ja taitomerkki-B −osan stemmojen osaaminen. Kurssilla keskitytään hiomaan laulujen nyansseja ja yhteenlaulamista, minkä jälkeen on mahdollisuus suorittaa taitomerkki. Kurssin hinta tulee olemaan korkeintaan 40-50 euroa. Tarkka hinta riippuu osallistujien määrästä.

Kurssille voi ilmoittautua Sekakuoroliiton nettisivuilla Tapahtumia-sivulla olevan linkin kautta 30.4 mennessä. (http://skl.sulasol.fi/tapahtumia/)

 

MusLan eli musiikkilautakunnan suunnitelmia

Musiikkilautakunta (Hanna Remes/pj, Jaakko Mäntyjärvi, Teija Tuukkanen, Sanna-Maarit Hakkarainen, Hannu Ikonen, Tommi Niskala, Kristian Heberg ja Seppo Mallenius/siht.) suunnittelee parhaillaan kahta uutta nuottijulkaisua sekakuoroille. Kevyempää joulumusiikkia sisältävä joululaulukirja pyritään julkaisemaan kesän aikana. Julkaistavan 30 laulun joukossa on mm. Talven ihmemaa, Joulupukki suukon sai, Sinivuorten yö, Tunturin joulu, Hei kuuraparta, Valkea joulu (White Christmas) ja monia muita tuttuja lauluja.

Karonkkalaulukirjan, jossa ei ole juomalauluja vaan muita illanviettoihin sopivia kevyitä lauluja, suunnittelu jatkuu ja tulee markkinoille ensi vuoden puolella.

Juhlivia kuoroja

Tänä vuonna useampi kuoro juhlii pyöreitä vuosia ja kolmella jäsenkuorollamme on tullut neljännesvuosista täyteen, mikä on näkynyt myös täällä toimistolla lisääntyneiden laulaja- ja ansiomerkkien tilauksina. Onnea ja menestystä!! 

Kansallis-Kuoro

Helsinki

110 vuotta

Kilven Kuoro

Helsinki

105 vuotta

Lapuan Sekakuoro

Lapua

100 vuotta

Sekakuoro Kulkuset

Turku

100 vuotta

Joensuun Laulu

Joensuu

60 vuotta

Jyväskylän Studiokuoro

Jyväskylä

50 vuotta

Cassiopeia

Oulu

40 vuotta

Järvenpään Kamarikuoro

Järvenpää

40 vuotta

 

 

 

Oulun Teekkarikuoro TeeKu

Oulu

25 vuotta

Keuruun Serena

Keuruu

25 vuotta

Lumen Valo

Helsinki

25 vuotta

 

Linkki Sekakuoroliiton postituslistalle liittymiseen: LIITYN